13 czerwca (wtorek)
SMAKUJ POLSKĘ: OD POLA DO STOŁU – ZDROWE SPECJAŁY POLSKIEJ ZIEMI
Pierwszy Ryneczek Wojewódzki odbył się 10 września br. Organizacja Ryneczku jest realizacją idei skrócenia łańcucha dostaw od rolnika, producenta rolnego oraz KGW do konsumenta. Mieszkańcom Łodzi stworzona została możliwość dokonania zakupów bezpośrednio od wystawców. Przed rozpoczęciem edycji Ryneczków, po dokonaniu wszelkich wymogów formalnych, ŁARR S.A. przygotowała infrastrukturę umożliwiającą realizację ww. idei. Ryneczek odbywa się pod zadaszonym pawilonem o powierzchni 500 m2 z pełnym wyposażeniem stoisk w prąd, krzesła, gniazda siłowe, zapewniona jest również obsługa techniczna. Istnieje możliwość sprzedaży artykułów bezpośrednio z samochodu. Do dyspozycji wystawców i klientów są również sanitariaty i umywalki. Ryneczek odbywa się w każdą sobotę w godzinach 9.00 – 14.00. Od początku funkcjonowania Ryneczku swoje produkty wystawiało 1050 rolników, producentów i KGW a Ryneczek odwiedziło ok. 17 500 klientów, co daje średnio 30 wystawców i 500 klientów w każdym Ryneczku. Od 6 maja br. podczas Ryneczku odbywa się Festiwal Smaków Regionu Łódzkiego, w trakcie którego w 15 kategoriach smaków przyznawane są nagrody pieniężne dla zwycięzców. W Festiwalu uczestniczą członkinie KGW oraz bezpośredni producenci rolni. 20 października planowana jest uroczysta Gala – Konferencja podsumowująca Festiwal. Odbędą się również warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych z regionu, które zorganizowane będą przez KGW. Partnerami w realizacji Ryneczku są: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego i CH Port Łódź. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Łódzkiego Grzegorz Schreiber.