dr inż. Sylwia Łaba
dr inż. Sylwia Łaba
Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego
Jest doktorem nauk ekonomicznych, magistrem inżynierem technologii żywności, naukowcem, nauczycielem akademickim i trenerem/szkoleniowcem. Jest również członkiem Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Posiada doświadczenie zawodowe w pracy naukowo-dydaktycznej na uczelniach wyższych, praktyczne w zarządzaniu dużym zakładem produkcyjnym w branży spożywczej a także redakcyjne w czasopismach naukowych i branżowych. Jej specjalnością są zagadnienia związane z marnotrawstwem żywności, zagospodarowaniem odpadów żywności w produkcji i przetwórstwie, a także zarządzaniem, organizacją i optymalizacją produkcji, głównie w sektorze rolno-spożywczym. Jest autorką i współautorką wielu publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, w tym kilkunastu z zakresu marnotrawstwa żywności.